Drie simpele tips voor geweldige composities
Prachtig licht aan het eind van de dag bij Passo Giau. In de lente kun je bloeiende bloemen gebruiken als voorgrond.
Elke landschapsfotograaf kent dit gevoel maar al te goed: je komt terug van een reis naar een geweldige locatie, maar wanneer je eindelijk je foto's bekijkt, lijken ze... teleurstellend. Vaak komt dit omdat je composities de schoonheid van de locatie niet goed overbrengen op de kijker. Gelukkig is het vinden van geweldige composities makkelijker dan je zou denken. Volg gewoon de drie onderstaande tips en je bent goed op weg!
Ik herinner me nog de eerste keer dat ik werd geconfronteerd met mijn gebrek aan begrip van compositie. Ik was 19 jaar oud en wandelde de beruchte GR20-route over het eiland Corsica. Op de een of andere manier reflecteerden mijn foto's de ruige schoonheid van het eiland niet. Nu, twaalf jaar en vele honderden duizenden foto's later, kan ik eindelijk zeggen dat ik een eenvoudig en gemakkelijk te repliceren proces van drie stappen heb gevonden dat me altijd helpt om geweldige composities te vinden.
Wilde bloemen, een meer en een mooie berg zijn alle ingrediënten die een compositie zoals dit nodig heeft om op te vallen.
Stap één: Breng lagen aan in je compositie
Foto’s zonder lagen maken vaak weinig indruk. Het heeft me jaren gekost om dit volledig te begrijpen, maar door lagen toe te voegen aan je compositie creëer je diepte in je foto. Denk er zo over: maak geen foto van je onderwerp, maar met je onderwerp. Maak geen foto van een berg, maar een foto waarin een berg voorkomt. Gebruik een rivier, een bloemenveld of een weerspiegeling in een meer als voorgrond en ineens is je compositie tien keer aantrekkelijker.
Deze fotospot van de San Giovanni-kerk in Val di Funes is extreem populair. Niet verbazingwekkend, want deze fotospot biedt prachtige lagen voor je compositie. De kerk, de paarden, de bosrijke heuvels en tenslotte de grillige pieken op de achtergrond verschaffen een gevoel voor diepte.
Over het algemeen raad ik aan om minstens drie lagen in je compositie op te nemen: een voorgrond, een middengrond en een achtergrond. Dit advies geldt dubbel wanneer je een groothoeklens gebruikt. Een sterke voorgrond maakt je compositie tien keer beter. Er is geen strikte regel over waar je onderwerp moet staan – het kan op elke laag worden geplaatst.
Zoals bij elke regel zijn er uitzonderingen. Hier zijn drie uitzonderingen die ik vaak tegenkom:
Krachtig visueel contrast. Wanneer je een sterk visueel contrast hebt, kunnen twee lagen voldoende zijn. Mijn favoriete compositie in deze stijl is een klein figuur voor een enorme, dreigende berglandschap.
Minimalistische composities. Bij abstracte of minimalistische composities is meestal één laag genoeg.
Detailfoto’s. Wanneer je details van het landschap fotografeert, volstaat vaak één laag, vooral als je een telelens gebruikt.
Ga mee met één van mijn fotoreizen naar de Alpen!
Als deze fotospots je inspireren, overweeg dan om met mij mee te gaan op een van mijn fotoreizen! Tijdens de reis laat ik je mijn favoriete fotospots zien terwijl ik je alles leer over landschapsfotografie. Dankzij mijn uitgebreide kennis van de fotospots kan ik je helpen om de perfecte compositie te vinden tijdens het beste licht.
Tijdens mijn all-inclusive fotoreizen zullen we:
Overnachten in epische hotels en berghutten, pal naast adembenemende fotolocaties.
Verborgen parels ontdekken voor unieke composities.
Leren over compositie en lenskeuzes voor landschapsfotografie.
Een rivier is vaak een uitstekende manier om het oog door de compositie te leiden. Zorg er wel voor dat je het oog naar een interessant onderwerp leidt.
Stap twee: let op de visuele flow van je foto
In vergelijking met lagen is visuele flow een wat vager concept. Dat betekent echter niet dat het minder belangrijk is - het kost gewoon wat meer tijd om het volledig te begrijpen.
Met visuele flow bedoel ik: hoe bewegen je ogen door de compositie? Dwaalt je blik doelloos rond, of wordt deze naar het onderwerp geleid? Welke elementen kom je onderweg tegen? Dragen deze bij aan de compositie, of leiden ze juist af?
Als je een goede visuele flow bereikt, komt je blik op een natuurlijke manier bij het onderwerp terecht voordat je verder de compositie verkent. Een ander teken van goede visuele flow is wanneer de voorgrond, middengrond en achtergrond naadloos met elkaar verbonden lijken te zijn.
Als het gaat om visuele flow, zijn er twee veelgemaakte fouten waar je op moet letten:
Let op leidende lijnen die nergens naartoe gaan. Een leidende lijn kan geweldig werken, maar zorg ervoor dat deze naar je onderwerp leidt. De grootste valkuil is een lijn die dwars door de compositie loopt en de foto in tweeën splitst. In dat geval heb je de blik van de kijker juist uit de foto geleid in plaats van naar het onderwerp.
Losstaande elementen in de foto. Vaak voelen verschillende delen van een foto niet echt verbonden met elkaar. Dit maakt je compositie rommelig en doelloos. Als je dit merkt, probeer dan elementen weg te laten die niet bijdragen aan je hoofdonderwerp. Soms moet je experimenteren om de perfecte compositie te vinden, dus neem de tijd op locatie om het juiste beeld vast te leggen.
Meestal wint een eenvoudige compositie het van een ingewikkelde. In dit geval heb ik een onscherpe voorgrond gebruikt om een noodzakelijke derde laag aan de compositie toe te voegen. Als de voorgrond scherp was geweest, zou deze juist afleiden zonder bij te dragen aan de visuele flow van de foto.
Stap drie: versimpel je compositie
Ik raad aan om alle elementen te verwijderen die niet bijdragen aan de visuele flow van je foto. Dit lijkt misschien drastisch, maar het is een uitstekende oefening. Als je compositie te rommelig is, gaan alle afzonderlijke elementen met elkaar concurreren om aandacht. Het resultaat is een beeld dat tegelijkertijd overvol en saai aanvoelt. Hier zijn een paar technieken die ik gebruik om een rommelige compositie te vermijden:
Wees niet bang om een kleine scherptediepte te gebruiken. Soms heeft je compositie een extra laag nodig, maar wil je geen extra elementen toevoegen die de visuele flow kunnen onderbreken. In dat geval kan een onscherpe voorgrond helpen om meer diepte te creëren zonder afleiding.
Controleer de randen. Controleer altijd of de randen van je compositie vrij zijn van storende elementen, zoals takken die in beeld steken. Belangrijke elementen van je compositie mogen niet te dicht bij de rand van de foto staan.
Zoom in. Inzoomen vereenvoudigt je compositie en vergroot je onderwerp. Vaak helpt dit om afleidende elementen aan de rand van je beeld te elimineren. Zorg er echter voor dat je compositie nog steeds minstens drie lagen heeft om voldoende diepte te behouden.
Gebruik nabewerking. Als ik een storend element niet kan verwijderen tijdens het fotograferen, haal ik het later vaak weg in Photoshop. Een andere manier om je compositie te vereenvoudigen tijdens de nabewerking is door donkere gebieden die niet bijdragen aan de visuele flow subtiel donkerder te maken en juist licht toe te voegen aan de belangrijke elementen.
Dat gezegd hebbende, moet je oppassen dat je de compositie niet té veel vereenvoudigt. Het is prima om meerdere interessante elementen in één foto te hebben, zolang deze niet te veel afleiden van het hoofdonderwerp. Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van een balans tussen een te complexe en een te simpele compositie. Uit mijn ervaring kost dat tijd en oefening, dus grijp vooral elke kans om eropuit te gaan en te fotograferen!