Zeven dingen om op te letten als je een camera koopt voor landschapsfotografie
Deze foto schoot ik met een tweedehands camera van €700 en is uiteindelijk geselecteerd voor een paginagrote print in het koffietafelboek Wanderlust Alps.
Landschapsfotografie is een dure hobby. Camera, lenzen, accesoires.: als het om fotografie gaat, kost (bijna) alles grof geld. Ik geloof echter niet dat fotografie-uitrusting echt belangrijk is. De beste fotografen gebruiken bijna nooit de nieuwste camera’s of duurste lenzen. Uiteindelijk gaat het om de vaardigheden en inzet van de fotograaf, niet de camera of lens waarmij hij of zij werkt. Daarom presenteer ik op dit blog een no-nonsense buyers guide om je te helpen de aanschaf van alles wat je nodig hebt voor landschapsfotografie.
Als ervaren freelance fotograaf krijg ik vaak dezelfde vraag: “welke camera moet ik kopen?” Tot een echt antwoord kom ik nooit. Iedereen heeft namelijk andere behoeften en een ander budget. Bovendien maken alle grote merken tegenwoordig excellente camera’s waar een professional van tien jaar geleden bij zou watertanden. In dit artikel zet ik daarom liever neer waar je op moet letten bij de aanschaf van je camera. Welk merk en model je koopt - dat mag je zelf bepalen.
Weather sealing
Herfstkleuren tijdens een zware sneeuwbui in de Dolomieten. Tijdens deze fotosessie werden mijn camera en lens kletsnat. Dankzij de weather sealing kon ik toch door blijven schieten.
Van stoffige paden tot natte sneeuw: ik wil op mijn camera kunnen vertrouwen. Een camera zonder weather sealing is voor mij daarom een no-go. Let op: weather sealing betekend dat je camera spatwaterdicht is en niet volledig waterdicht. Om weather sealing te laten werken, moeten ook je lenzen weather sealed zijn.
Dynamisch bereik
Het dynamisch bereik van mijn camera was hier net toereikend om de details in de wolken en in de schaduwen vast te leggen.
Dynamisch bereik is de grootte van het contrast dat de camera kan vastleggen. Hoe hoger het dynamisch bereik, hoe meer de camera vastlegd. Een camera met een groot dynamisch bereik zorgt ervoor dat je details vangt in de diepe schaduwen en felle highlights van je compositie.
Dynamisch bereik wordt gemeten in stops. In tegenstelling tot andere maten, is een stop geen vaste hoeveelheid maar een manier om een verschil aan te duiden. Eén stop is een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht. Als je je foto één stop overbelicht, betekent dit dat deze twee keer te licht is. Als je je foto twee stops overbelicht, dan is de foto vier keer te licht.
Let voor je een camera koopt op het dynamisch bereik. De duurste camera’s hebben een bereik van 12 of meer stops, terwijl goedkope instapmodellen het moeten doen met 9. In de praktijk is dit verschil erg groot. Daarom raad ik aan om een camera te kopen met tenminste 10 stops dynamisch bereik.
Exposure bracketing
Dankzij exposure bracketing kon ik de details vastleggen in de diepe schaduwen én en lichte delen van mijn foto tijdens de zonsopkomst.
Vaak is het contrast in je compositie zo sterk, dat dit het dynamisch bereik van je camera te boven gaat. In dat geval neem ik drie foto’s: een donkere foto waarin ik de details in de highlights vastleg, een normale belichting en een overbelichte foto waarin ik de details in de schaduwen vastleg. Deze plak ik vervolgens in Lightroom op elkaar zodat ik alle details naar voren kan brengen in de nabewerking. Veel camera’s hebben een exposure bracketing modus ingebouwd. Waneer je deze modus gebruikt, neemt de camera automatisch een exposure bracket op zonder dat je zelf de settings telkens opnieuw moet instellen. In de praktijk gebruik ik deze functie erg vaker wel dan niet dus voor mij is automatic exposure bracketing een must.
Stabilisatie
Het was onmogelijk om hier een statief neer te zetten, dus een belichting uit de hand was de enige optie.
Ik schiet mijn foto’s vaak uit de hand. Soms omdat dit sneller is, soms omdat er teveel wind staat voor een een statief. In deze gevallen is een camera met in body image stabilisation (IBIS) erg handig. Met moderne IBIS kun je vaak relatief lange belichtingen of exposure brackets gewoon uit de hand doen, zodat je altijd thuis komt met scherpe foto’s.
Gewicht en formaat
Het uitzichtpunt vanaf de top van Skierfe langs de Kungsleden in noord Zweden is alleen met een tweedaagse voettocht te bereiken. Tijdens mijn wandeltocht over de Kungsleden liep ik in totaal 440 kilometer met mijn camera in mijn rugzak.
Ik reis vaak naar moeilijk bereikbare plekken hoog in de bergen. Als ik uren of zelfs dagen met mijn camera in mijn rugzak moet lopen, is het gewicht en formaat van mijn uitrusting erg belangrijk. Hierbij ben ik zelfs bereid om concessies te leveren in het dynamisch bereik van mijn camera. Let bij aanschaf niet alleen op het gewicht van de camera, maar ook op de lenzen die je bij je systeem wil kopen. Uiteindelijk zullen deze zwaarder wegen dan je camera.
Megapixels
Deze foto heb ik een keer uitgeprint voor een banner van ruim twee meter hoog. Iedereen dacht dat de foto gemaakt was met een dure camera van tenminste 50 megapixels. In werkelijkheid schoot ik deze foto met een tweedehands camera met 24 megapixels.
Hier hoef je je niet al te druk om te maken. In mijn opinie is het aantal megapixels niet heel erg belangrijk. Boven de 20 megapixels zit je meestal wel goed, ook als je graag je foto’s op groot formaat laat afdrukken. Zelf werk ik met een 24 en een 26 megapixel camera. Camera’s onder de 20 megapixels kun je beter vermijden.
Lenzen
Een goede lens zorgt ervoor dat de details, kleuren en het contrast van het landschap tot leven komen. Vaak gaan lenzen langer mee dan een camera, dus goed glas is de investering meer dan waard.
Om het beste uit je camera te halen, heb je goede lenzen nodig. Kijk daarom voor je aanschaf ook welke lenzen er beschikbaar zijn voor je camera. Sommige merken bieden goedkopen instapcamera’s die erg aantrekkelijk lijken tot je erachter komt dat er maar een handjevol lenzen beschikbaar is voor deze camera’s. Let bij aanschaf van je lenzen op of deze optische beeldstabilisatie bieden (optical image stabilisation) en of deze weather sealed zijn.
Ga mee met één van mijn fotoreizen naar de Alpen!
Een van mijn klanten in actie in de Dolomieten.
Als deze fotospots je inspireren, overweeg dan om met mij mee te gaan op een van mijn fotoreizen! Tijdens de reis laat ik je mijn favoriete fotospots zien terwijl ik je alles leer over landschapsfotografie. Dankzij mijn uitgebreide kennis van de fotospots kan ik je helpen om de perfecte compositie te vinden tijdens het beste licht.
Tijdens mijn all-inclusive fotoreizen zullen we:
Overnachten in epische hotels en berghutten, pal naast adembenemende fotolocaties.
Verborgen parels ontdekken voor unieke composities.
Leren over compositie en lenskeuzes voor landschapsfotografie.